Semmi nem lehet fontosabb az emberélet védelménél!

Mára már nem telhet el úgy nap, hogy ne születne híradás újabb medvetámadásokról. Az elhibázott vadgazdálkodás, a bukaresti törvényhozásban mandátumot szerzett jogalkotók közömbössége, a megoldást gátló álkörnyezetvédők és a tétlenkedő helyi hatóságok miatt a nagyvadak immár nem csupán a háziállatállományra jelentenek komoly és közvetlen veszélyt, hanem a lakosságra is. Minden újabb elvesztegetett nap, minden törvényalkotói időhúzás csak tovább növeli annak kockázatát, hogy a medvetámadások még több áldozatot szednek és újabb gazdasági károkat okoznak Erdély- és Székelyföld-szerte.

Az Erdélyi Magyar Szövetség szorgalmazza a mihamarabbi és valós megoldást jelentő törvényi szintű szabályozás kidolgozását, s javasoljuk: meghatározott időszakra a medvéket nyilvánítsák vadászható nagyvadakká, hogy így – szigorú szakmai alapon történő vadgazdálkodással – a populáció egyedszáma kontrollálhatóvá váljon. Emlékeztetünk: 2019-ben már volt hasonló kezdeményezés, melyet akkor a szenátus támogatott, a képviselőház azonban nem.

Fontos megjegyezni: kezdeményezésünk nem a medvepopuláció, a természeti környezetünk elleni, hanem az emberi élet védelméért tett nélkülözhetetlen lépés!

Ugyanakkor károsnak ítéljük az ügyben kampányszerű kommunikációs hadjáratot folytató radikális zöld- jól és úgynevezett állatvédő szervezetek kapcsolódó tevékenységét, akik ebben a kérdésben is a Nyugat-Európából ismert féligazságokon és hazugságokon alapuló lakossági „érzékenyítés” módszerével próbálnak közéleti nyomást kifejteni a döntéshozókra. Meggyőződésünk, romantikus álaltbaráti tévképzeteikkel ellentétben a medveállomány létszámának vadászat általi szinten tartása nem környezetkárosítás, hanem sok évszázados bevált erdélyi gyakorlat a nagyvad és az ember biztonságos egymás mellett létezésének fenntartására.

Az ügyben Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert ért támadásokkal kapcsolatban pedig leszögezzük, hogy a miniszter úr a medvekérdés megoldásában számíthat képviselőinkre, és arra bíztatjuk, tegye meg a szükséges bátor és gyors lépéseket!

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága

Megosztás