Elégedetlenek a dálnoki EMSZ-es tanácsosok

Sajtótájékoztatón reagáltak a hétfői tanácsülésen történtekre Muzsnai László és Nagy Bogyó Mihály, a dálnoki tanács EMSZ-es tagjai, Bálint József, a párt területi szervezetének elnöke és Fazakas Péter, a sepsiszéki szervezet elnöke. Mint tegnap írtuk, egy határozattervezet meg nem szavazása kavarta fel az indulatokat a helyi önkormányzatban.

Az EMSZ-es tanácsosok nem bólintottak rá másfél millió lej felhasználására, mert nem volt elég világos a számukra annak eredete és rendeltetése. Miután magyarázatot kaptak, megszavazták a vonatkozó tanácshatározatot, ám előzetesen egy prefektusi fejmosásban is részesültek a jelen lévő dr. Ráduly Istvántól, amit nagyon rossz néven vettek.

– Önkormányzati képviselőként az a szerepünk, hogy legyen kérdésünk, javaslatunk, értékeljük a napirendi pontokat és a lakosság érdekében döntsünk – mondta Muzsnai László. – Ha nem tiszta számunkra, miről szól egy döntés, nem szavazhatjuk meg, különösen, ha pénzről van szó – magyarázta az első mandátumánál levő tanácsos.

Muzsnai – az együttműködésre való készségüket bizonyítandó – felsorolta, miben sikerült előrelépni a községben a múlt évben (óvodaépület bővítése, felújítása, kultúrotthon javítása, egyházak támogatása, betonozott sánc, parkoló kiépítése). Kifejtette, közös döntéssel kell előrehaladni, valami meg nem valósulásának felelősségét áthárítani egyik vagy másik pártra szerinte gyávaságra vall.

Nagy Bogyó Mihály tanácstag kissé erősebben fogalmazott: a polgármester nem reagál a kezdeményezéseikre, így arra sem, hogy fogászatot hozzanak létre a községben egy helyiségben, amelyikből ki kellene lakoltatni a rég nyugdíjas volt őrsparancsnokot, ezzel is késlekedik az elöljáró. Mérlegház készítését is javasolták, de ennek nincs megfelelő hely a polgármester szerint.

– Csak az az elvárásunk, hogy vegyen emberszámba bennünket a polgármester, beszéljünk meg minden közösségi érdeket szolgáló intézkedést – követelte Muzsnai.

Fazakas Péter kifejtette, a prefektusnak nem hatásköre megdorgálni a tanácsosokat, csupán az, hogy a tanácshatározatok törvényességét ellenőrizze, illetve tanácsot adjon, ha segítséget kérnek tőle bizonyos ügyekben. A dálnoki helyzetre térve elmondta, vidéken az önkormányzatokban legtöbbször mezőgazdasággal foglalkozó emberek ülnek, nem róható fel nekik, ha nincs rálátásuk pénzügyi mérlegekre, erre van szakapparátus, jelen esetben a könyvelő. Ha a tanácsosok már januárban megkapták volna a szükséges magyarázatot, már akkor megszavazták volna a költségvetést, mert nem a hátráltatás a céljuk, tisztában vannak vele, hogy ha a polgármester munkáját akadályozzák, akkor a község előmenetelét is gátolják. Viszont ha valós együttműködést szeretnének, a községvezetés vegye figyelembe, hogy az EMSZ által megszerzett 45%-nyi szavazathoz járna egy alpolgármesteri tisztség, „ez lenne a normális”, ezt rég el kellett volna fogadni – fogalmazott Fazakas.

Bálint József szóvá tette, hogy a kormánymegbízott befolyását érvényesítve „autópálya-mentessé” tette az uzoni földeket más helységek kárára, valamint hogy a frakcióegység megbontására biztatja az EMSZ-eseket. Ezt ott is megtehetné – több joggal és tisztességesebben –, ahol az RMDSZ-esek vannak többségben – szúrt oda a prefektusnak.

(Forrás: hirmondo.ro)

Megosztás