Az EMSZ képviselői iktatták a gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló törvénykezdeményezésüket

Korábbi ígéretüknek megfelelően, az Erdélyi Magyar Szövetség parlamenti képviselői, Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán, a múlt hét folyamán iktatták a gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló törvénykezdeményezésüket.

Az EMSZ képviselői megvizsgálták a hatályban lévő romániai gyermekvédelmi törvényt, különös figyelmet fordítva a gyermekek születési önazonosságának védelmére, s megállapították: bár a törvény ezt garantálja, mégsem tér ki pontosan az önazonosság konkrét elemeire.

A most iktatott törvénykezdeményezés erre ad megoldást, amikor a nevet, a gyermek nemét, az állampolgárságát és a nemzetiségét határozza meg az önazonosság alkotóelemeiként. A kezdeményezés értelmében a nevet és a gyermek nemzetiségét a szülőknek kell meghatározniuk, a nemet pedig, amely férfi vagy nő lehet, a szülést levezető orvos állapítja meg.

Az államnak, illetékes intézményein keresztül, minden körülmények között garantálnia kell a gyermekek jogát ezen, az önazonosságot alkotó tényezők megőrzéséhez, s ennek megfelelően szexuális nevelésben való részvételük kizárólag a szülők beleegyezésével történhet meg. A törvénykezdeményezés védelmet biztosít az erőszak és az internetes pornográfia mellett a születési nem megváltoztatásáról és a homoszexualitásról szóló tartalmak ellen is.

Az EMSZ parlamenti képviselői reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a parlament tavaszi ülésszakán sor kerül a törvénykezdeményezés tárgyalására, valamint meggyőződésük, hogy sikerül megszerezni a szükséges többségi támogatást annak elfogadásához. A törvénykezdeményezést első házként a Szenátus tárgyalja.

Megosztás