Bálint József az EMSZ Kovászna megyei tanácselnök-jelöltje

Bálint József az Erdélyi Magyar Szövetség Kovászna megyei tanácselnök-jelöltje – jelentette be a szövetség szerdán, Sepsiszentgyörgyön. Az EMSZ a megyében 30 településen indít tanácsosi listát és a tervek szerint 16 helyszínen állít polgármesterjelöltet.

Bálint József a megye vezetésében „sokkal nagyobb hatékonyságot és szakmaiságot” szeretne alkalmazni. Az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke szerint megoldásra vár az utak állapota, ugyanis „bárki, bármilyen irányból hajt be a megyébe, azonnal észreveszi, hogy átlépte a határt, elkezd zörögni az autója”. A törvények által biztosított önrendelkezési lehetőségeket is sokkal magasabb fokon kell kihasználni – tette hozzá az elnökjelölt. Bálint József korábban Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, illetve önkormányzati képviselő is volt.

Bálint felhívta rá a figyelmet, Sepsiszentgyörgyön évek óta szorgalmazza a jobboldali együttműködést, illetve korábban is meg volt róla győződve, hogy az erdélyi nemzeti pártok egyesülni fognak.

„Közösségi akarat volt, hogy egyesítsük a tevékenységünket, ugyanazokat az elveket valljuk, értelmetlen lett volna két pólusban tevékenykedni tovább. A nemzeti tábort a 2012-es szétválás útjáról 2020-ra visszatereltük a normalitásba” – fogalmazott Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az EMSZ társelnöke. Mezei, aki maga is megyei tanácselnök-jelölt Hargita megyében, kijelentette, a két székelyföldi megyevezetésnek „közös vízió és közös célkitűzések” kellenek, hogy együtt segítsék a helyiek életét.

Csomortányi István, az EMNP elnöke, az EMSZ társelnöke emlékeztetett, a szövetség hivatalos bejegyzése a múlt héten a bukaresti törvényszéken is lezárult. Csomortányi hangsúlyozta, az önkormányzati választásokra való tekintettel egyelőre a szervezetek fúziója helyett a pártszövetség bejegyzése volt az ésszerű döntés. A fúzió idő előtti kezdeményezésével ugyanis előfordulhatott volna, hogy az elhúzódó bejegyzés a támogatói aláírásgyűjtés újrakezdésére kényszeríti a választásokra készülő szervezeteket. Csomortányi felemlítette, korábban a polgári párt és a néppárt együttes országos küldöttgyűlése határozott arról, hogy az önkormányzati választásokat követően az erdélyi magyar nemzeti tábor fúzióját véghez viszik.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, egy alacsony választási részvétel akár az Erdélyi Magyar Szövetség hasznára is lehet, hiszen pártjaik támogatói kiemelkedő tudatossággal szavaznak.

Megosztás