Úzvölgyi katonatemető: folytatódik a küzdelem és az ombudsmanhoz fordulunk!

Országos jelentőségű és nagyváradi ügyek fejleményeiről számolt be Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi alelnöke, nagyváradi polgármesterjelöltje.

Az úzvölgyi magyar katonatemető ügyében történt friss fejleményekről szólva Csomortányi István elmondta: annak idején a Néppárt helyi és országos szervezete két feljelentést is tett, melyeket a csíkszeredai ügyészség átadott a Bákó megyei Moinești ügyészségének. Mint ismert, a moinești ügyészség döbbenetes és egészen cinikus válaszában megállapította, hogy szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt az úzvölgyi temető meggyalázásával. Szerintük a „Ki a magyarokkal az országból!” típusú skandálás nem minősül közösség elleni izgatásnak. „A nyilvánvalóan súlyosan elfogult döntést a Néppárt április elején megfellebbezte, amire most érkezett válasz, amely gyakorlatilag megismétli az előző döntést. Emiatt a Néppárt panasszal fog élni az ombudsmani hivatalnál, azzal a céllal, hogy az összes hazai jogi lehetőséget kimerítsük, mielőtt nemzetközi fórumok elé visszük a kérdést. A kettős mérce ezek után mindenki számára nyilvánvaló lesz, hiszen a román igazságszolgáltatás bűncselekmények egész sorát fedezi, melyek sértettje a magyar közösség” – mondta Csomortányi. „Ebbe a sorba illeszkedik a Békás-szoros hovatartozásával kapcsolatos bírósági döntés is, ahol szintén a magyarság kárára született elfogult döntés. Ezekből az ügyekből le lehet vonni azt a következtetést, hogy az önkormányzati választásokon olyan elöljáróknak kell bizalmat szavazni, akik nyíltan kiállnak a bennünket ért támadások kapcsán. Sajnálatos tény volt, hogy az úzvölgyi temető ügyében sem Hargita Megye Tanácsa, sem annak elnöke, Borboly Csaba nem tett feljelentést, holott ők kellett volna az elsők legyenek, akik ezt megteszik” – jelentette ki a Néppárt elnöke.

Augusztus 20.: ünnepi rendezvények Nagyvárad főterén

Zatykó Gyula felidézte: komoly összefogás eredményeként immár ötödik éve szervez a Néppárt ünnepséget Szent István napján, augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön, Nagyvárad főterén. A tervek szerint – amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi – idén is sor kerül az ünnepségre, mégpedig a hagyományoknak megfelelően. Az ünnep részeként, de különálló szervezésben, Thurzó Zoltán zongoraművész szabadtéri koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők 16.30-tól 17.30-ig az újvárosi református templom udvarán, amit istentisztelet követ a templomban. A hagyományos kenyérszentelő ünnepség 19.00 órától kezdődne és a tervek szerint 20.30-ig tart majd, ezt követően pedig – az este fénypontjaként és az ünnep alkalomhoz illő zárásaként – a Szent László téren levetítésre kerül az István, a király rockopera eredeti felvétele, melynek vetítési jogát megvásárolták a szervezők. A részvétel mind a koncerten, mind pedig a vetítésen ingyenes lesz. A szervezők, vagyis az Erdélyi Magyar Néppárt, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület gondoskodtak arról, hogy a különböző programpontok között elegendő idő álljon rendelkezésére mindenkinek ahhoz, hogy senki ne maradjon le az őt érdeklő eseményről. A sajtótájékoztatón elhangzott: komoly hagyománya alakult ki Nagyváradon a magyar államiság megünneplésének, s amennyiben a járványhelyzet nem súlyosbodik, az érmelléki gazdák ilyenkor szokásos vásárját is megtartják, ezzel is kedveskedve a nagyváradi magyaroknak. A kenyérszentelés során, az idei Magyarok kenyere program keretében a megyében összegyűjtött búzából készült, a történelmi magyar egyházak képviselői által megáldott kenyeret vehetik magukhoz az ünneplő nagyváradiak, s ez lesz egyben a Magyarok kenyere program partiumi és nagyváradi záróeseménye is.

Megosztás