Több mint 10 millió lej jut kórházfejlesztésre Szentegyházán – EMSZ-es javaslatra

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselője, a képviselőház egészségügyi bizottságának tagja Lőrincz Csabával, Szentegyháza polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatót a Szentegyházi Egészségügyi Központnál. Bejelentették: a kedden elfogadott 2021-es költségvetési törvényben külön tételként szerepel – Zakariás Zoltán javaslatára – az egészségügyi komplexum bővítése, melynek előkészítésére az első évben 1.2 millió lejt különítettek el, a teljes beruházás pedig több mint 10 millió lejben kerül, melyet szintén a központi költségvetésből valósítanak meg.

„Újdonságnak számít, hogy az idei költségvetési törvényben részletesen fel vannak sorolva olyan, általában kórházfejlesztésekre vonatkozó beruházási tételek, melyeket – az Egészségügyi Minisztériumon keresztül – a központi költségvetésből finanszíroznak. Így szerepelhet külön tételként a Szentegyházi Egészségügyi Központ fejlesztésére szánt 1.2 millió lej is, mely egy hosszú folyamat elejét jelzi, hiszen az elkövetkezőkben megvalósuló teljes fejlesztés összege meghaladja majd a 10 millió lejt is” – mondta Zakariás Zoltán. A képviselő rámutatott: a most – javaslatára – megszavazott összeg arra lesz elég, hogy aktualizálják a már korábban elkészült fejlesztési tervet és elindítsák a közbeszerzési folyamatot. Az EMSZ parlamenti képviselője leszögezte: az egészségügyi központ fejlesztésére szánt összegek a következő évek költségvetési törvényeiben is szerepelni fognak, ezáltal biztosítva a most kezdődő munka folytonosságát és az egészségügyi komplexum tényleges megvalósulását. „Az EMSZ és az RMDSZ között a parlamenti választásokat megelőzően született egy megállapodás és létrejött az az új magyar egység, melynek eredményeként az Erdélyi Magyar Szövetség parlamenti képviselethez jutott. Már akkor is hangsúlyoztuk, hogy ez a megállapodás nem a választásokról, hanem az azt követő munkáról kell szóljon, így a mi feladatunk, hogy tartalommal töltsük meg a megegyezést. E mostani siker, mely egy ilyen nagyléptékű kórházfejlesztési lehetőséget eredményezett, azt jelzi, hogy munkánk révén segíteni tudjuk önkormányzatainkat abba, hogy modern, élhető települések legyenek, ahol helyben, magas színvonalon juthatnak orvosi ellátáshoz is. Meggyőződésem, hogy e most megkezdett munkát kell folytatni, s idővel további fejlesztésekről és megvalósításokról is beszámolhatunk” – mondta Zakariás Zoltán.

Lőrincz Csaba hangsúlyozta: a kórházfejlesztéssel azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a térségben élők magas színvonalú ellátáshoz juthassanak, és senki ne érezze hátránynak azt, hogy nem egy nagyvárosi kórház vonzáskörzetében él. A település polgármestere elmondta: a Szentegyházi Egészségügyi Központ – mely jogilag a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozik – a fejlesztés révén járóbeteg-ellátásra alkalmas rendelőkkel, orvosi képalkotási (imagisztikai) központtal és fizioterápiás kezelőközponttal is bővül.

Megosztás