Szilágyi Zsoltot újraválasztották az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform vezetőségébe

Prágában tartotta éves közgyűlését november 16-18. között az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform (Platform of European Memory and Conscience – PEMC). A tizenegy évvel ezelőtt alapított szervezet a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó szervezetek nemzetközi szövetsége, melynek jelenleg ötven tagszervezete van. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetséget életre hívó Erdélyi Magyar Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének korábbi vezetője a platform alapításától kezdve tagja a szervezet vezetőségének, a prágai küldöttgyűlésen pedig a lengyel Marek Mutor, a PEMC elnökének javaslatára újraválasztották a szervezet elnökségébe.

A szervezet prágai találkozóján, a világjárvány miatt megkésve, de végre átadták a platform éves díját, amelyet 2020-as évre a fehéroroszországi ellenzéki vezető, Szvjatlana Heorhijevna Cihanovszkaja kapta, míg 2021-re a szervezet tagjai a moszkvai Emlékezet Intézetnek szavazták meg a díjat, melyet a cseh szenátus elnöke, Miloš Vystrčil adott át, a találkozó alkalmával pedig kiállítást szerveztek az 1940 és 1948 között a szovjet munkatáborokba deportált litván polgárok emlékezetére. A kiállítást Gitanas Nausėda, Litvánia elnöke és az Európai Unió soros elnökségét is ellátó cseh miniszterelnök, Petr Fiala, nyitották meg.

A résztvevők a prágai bársonyos forradalom 33. évfordulója alkalmából bejárták az egykori diáktüntetések útvonalát, majd megkoszorúzták a kommunista rendszer áldozatainak emlékművét.

A találkozó alkalmából rendezett kétnapos konferencián megfogalmazódott, hogy az emlékezetpolitika fontosságát jól mutatják a jelenlegi háborús helyzet tragédiái és az Európát is sújtó információs- és hibrid háború gyökerei a múltban keresendők. A nemzetközi konferencián mások mellett Magyarországról Baczoni Dorottya, a Terror Háza igazgatója, Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottság vezetőségi tagja, Romániából pedig Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke, Maria Axinte, a pitești börtönmúzeum vezetője, valamint Gabriel Andreescu, a bukaresti Noua Revistă de Drepturile Omului főszerkesztője vettek részt.

Szilágyi Zsolt a prágai találkozó előtt egy nappal, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő meghívására, Brüsszelben járt, ahol Küzdelem a megmaradásért címmel angol nyelvű könyvet mutattak be a kárpátaljai magyarság utóbbi nyolc évtizedéről. A szerzők mellett a bemutatón jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is, aki méltatta a történészek munkáját és megköszönte Szilágyi Zsoltnak, a könyv kezdeményezőjének, a koordinációban és a kiadás költségeinek előteremtésében végzett munkáját.

„Adigitális információözön és az általános közöny közepette elsősorban a fiatalok számára fontos bemutatni, hogy a totalitárius államok miként vették el a társadalom tagjaitól a szabadságot, hogyan tartottak nemzedékeket rettegésben, miként működtek a kommunista és náci diktatúrák. Szüleink, nagyszüleink sorsa, a mi fájdalmunk is ott van a kommunizmus áldozatainak szenvedésében. Ezért is örülök, hogy a platform gondozásában és támogatásával sikerült kiadnunk a kárpátaljai magyarok elmúlt nyolcvan éves történetét bemutató angol nyelvű könyvet. A világnak tudnia kell a kárpátaljai magyar közösség helyzetéről és szenvedéséről. Amikor Ukrajnában is eljön a béke, a világnak nem szabad az ottani közösségekről megfeledkeznie” – nyilatkozta Szilágyi Zsolt.

Megosztás