Székelyudvarhelynek nyugalomra van szüksége!

A 2024-es év négy – külön-külön is kiemelt jelentőségű – választást tartogat közösségeink számára. Az erdélyi magyarok érdeke, hogy az érdekképviselet valamennyi szintjén a lehető legerősebb magyar jelenlétet biztosítsuk, mely záloga lesz közösségeink nyugodt, kiszámítható fejlődésének.

Az erdélyi települések közül – a nyugalom és a kiszámíthatóság hiányának tekintetében – messze kiemelkedik Székelyudvarhely városa, amely – az elmúlt időszak sorozatos politikai botrányai miatt – nem egyszer került a települést negatív színben feltüntető híradások célkeresztjébe. Érthető tehát: Székelyudvarhely lakói nyugalomra vágynak, melyet csakis egy hozzáértő, megfontolt, távlati tervekkel és hosszútávú fejlesztési stratégiával rendelkező városvezetés képes biztosítani. Az elmúlt évek közéleti ámokfutása mára oda vezetett, hogy Székelyudvarhely lakói azt remélik, az idei önkormányzati választás alkalmat teremt majd arra, hogy egy újraszerveződő városvezetés tiszta lappal indulva javítsa ki elődei hibáit, a várost pedig ismét a fejlődés útjára állítsa. Megállapítható: minden székelyudvarhelyi érdeke, hogy a helyhatósági választásig hátralévő időszakban a közéleti csatározásokat felváltsa a kármentés és a közösségért végzett, valódi munka.

Mindezek fényében megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy Bindea Dániel székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő – az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) városi, széki és országos szervezetét megkerülve, velünk semmilyen módon és fórumon nem egyeztetve – kezdeményezte – önös és számunkra elfogadhatatlan hatalmi számítástól vezérelve – Székelyudvarhely alpolgármesterének leváltását. Meggyőződésünk, hogy e kisszerű és egyszemélyes politikai manőverezési kísérlet célja a Székelyudvarhelyen amúgy is fennálló politikai-közéleti válság elmélyítése, aminek hosszú évek óta a székelyudvarhelyi emberek isszák a levét. Épp ezért egyértelműen elhatárolódunk Bindea Dánieltől, elítéljük öncélú kezdeményezését és felszólítjuk annak visszavonására!

Az EMSZ helyi és országos vezetői számtalanszor világossá tették abbéli meggyőződésüket, hogy a hatékony magyar–magyar együttműködés egyik alapfeltétele a konstruktív ellenzékiség, és nincs helye a közéletben azoknak, akik a politikát és a közéleti szerepvállalásukat feszültségkeltésre, rombolásra és az amúgy is meglévő válságok elmélyítésére használják. Számunkra a hatalom nem cél, hanem eszköz, mely segítségével erős magyar önkormányzatokat teremthetünk – teljes erdélyi magyar közösségünk javára.

Az Erdélyi Magyar Szövetség udvarhelyszéki szervezete

Megosztás