Nem lehet közösséget vállalni a magyarellenességbe átcsapó tüntetésekkel!

Immár harmadik napja, hogy országszerte – így Erdélyben is – tüntetések zajlanak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért hozott szigorítások ellen. Meggyőződésünk, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz minden állampolgárnak joga van, amennyiben betartja a hatályban lévő törvényeket és szabályozásokat.

Érthetőnek véljük sokak elégedetlenségét: a román kormány gyakorta egymásnak ellentmondó intézkedéseket vezetett be, a szigorításokkal és enyhítésekkel kapcsolatos kommunikációja nem egy esetben zavart keltő és követhetetlen volt, akiknek pedig a legjobb példával kellene szolgálniuk, gyakran maguk sem tartják be az óvintézkedéseket. (Gondoljunk csak a legutóbb a román parlamentben lencsevégre kapott egészségügyi miniszterre, aki sem maszkot nem viselt, sem a biztonságos távolságot nem tartotta be tárgyalópartnerével szemben.)

Jelenleg, amikor az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége határán van, az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőiként arra kérünk mindenkit, hogy önmaga és környezete biztonsága érdekében, tartsa be az óvintézkedéseket és igényeljék a védőoltást, mely az egyetlen hatékony eszköz a járvány ellen folytatott harcban!

Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes román politikai erők arra használják a járvány miatt amúgy is felfokozott társadalmi feszültséget, hogy az emberek elégedetlenségére építve politikai tőkét kovácsoljanak maguknak.

Felháborítónak és egyben jellemzőnek tartjuk, hogy a Románok Egyesítéséért Szövetség (vagyis az AUR) tüntetésein rendszerint előkerülnek a magyarellenes rigmusok. Épp ezért fontos megjegyeznünk: ha bárki egyet is ért a román szélsőségesek járványkezeléssel kapcsolatos kritikáival, nem szabad elfelednie, hogy ugyancsak az AUR képviselői azok, akik zászlajukra tűzték a Romániában egyébként is állami szintre emelt magyarellenességet. Aki tehát az AUR járványkezeléssel kapcsolatos kritikáit magáénak vallja, hamar találhatja egy közösségben magát azokkal a magyargyűlölő román ellenzékiekkel, akiknek semmi sem túl drága azért, hogy támogatói bázisukat növelni tudják.

Ilyen körülmények között fontos lenne, hogy a román hatóságok végezzék feladatukat és ne mérjenek kettős mércével: lépjenek fel határozottan, amikor magyarellenes megnyilvánulásokat észlelnek, s ne büntessenek akkor, amikor az erdélyi magyarság, joggal és másokat nem sértve ezzel, kitűzi a magyar zászlót nemzeti ünnepén. Jogos elvárásunk, hogy az Argeș megyei prefektus legalább olyan határozottan lépjen fel a Piteșt-i tüntetéseken alhangzott magyarellenességekkel szemben, mint ahogy a Hargita megyei alprefektus tette azt jogtiprásunk kapcsán, a magyar zászló kitűzésért kirótt büntetés esetében.

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága

Megosztás