Nem engedhetjük, hogy a magyarellenesség ismét Sepsiszentgyörgyön masírozzon!

Felháborodva értesültünk arról, hogy a magyarellenességéről ismert Calea Neamului egyesület június 4-én, a tavalyihoz hasonló, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön.

Az egyesület vezetője, az Úz-völgyi katonasírok meggyalázásában is részt vállaló Mihail S. Târnăveanu, arra szólítja fel közösségi oldalának követőit, hogy a tavalyihoz képest még nagyobb számban jelenjenek meg Sepsiszentgyörgyön, hogy megünnepelhessék a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját – harcolva az erdélyi magyarság autonómiaigényei ellen.

A járványhelyzetet teljességgel figyelmen kívül hagyó rendezvényt meghirdető közleményből is jól látszik, hogy Târnăveanu és egyesülete egy kulturális eseménynek álcázott, nyíltan és súlyosan magyarellenes tüntetést szerveznek, mely sérti nem csak a helyi és székelyföldi magyar lakosság gondolati szabadságát és alkotmányos jogait, hanem szellemisége szembe megy, Románia gyülekezésről szóló 60/1991-es törvényének 9. cikkejével.

Ezért felkérjük Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy ne adjon közterülethasználati jóváhagyást, és a rendelkezésére álló eszközök segítségével akadályozza meg ezen törvényellenes rendezvény megvalósulását!

Az erdélyi magyar politikum nem engedhet teret Székelyföldön semmilyen magyargyűlölő megnyilvánulásnak!

Nem engedhetjük, hogy a magyarellenesség ismét Sepsiszentgyörgyön masírozzon!

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

 

Megosztás