Kormányrendelettel kerüljön vissza a Batthyáneum jogos tulajdonosához!

Az erdélyi magyar nyilvánosság a sajtóból értesülhetett arról, hogy immár jogerősen is elutasította a legfelsőbb bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a római katolikus érsekségnek.

A restitúció folyamata hosszú évek húzódó, az erdélyi magyar közösség számára kevés jót ígérő folyamat, mely nap mint nap szemünk előtt tartja a tényt, hogy az EU-tag Romániában az igazságszolgáltatás a magyar közösség ügyei kapcsán kettős mércét alkalmaz. A kommunista diktatúra idején, állami vezérlettel ellopott javakat csak nagy nehézségek árán, és csupán hellyel-közzel szolgáltatják vissza jogos tulajdonosaiknak, a mostani eset pedig jól bizonyítja, hogy a román hatóságok önkényesen járnak el, valamint figyelmen kívül hagynak történelmi tényeket, a Batthyáneum esetében például azt, hogy Batthyányi Ignác püspök végrendeletében rendelkezett a Batthyáneum sorsáról, melyet az egyházra és az erdélyi provinciára hagyott.

Az elmúlt időszakból számtalan példa bizonyította már, hogy a román államvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy törvényhozatali eszközökkel és bírósági határozatokkal szentesítse a korábbi, kommunista elkövetők által végrehajtott lopást, s ezen igazságtalan helyzetet örök időkre igyekeznek bebetonozni.

Jogkövető állampolgárokként nem tehetünk mást, mint tiszteletben tartjuk a különböző bíróságok ítéleteit, de ezzel egyidőben egyetlen pillanatra sem mondhatunk le a közösségünket megillető javak teljeskörű visszaszolgáltatásáról.

E bonyolult helyzetben kézenfekvő megoldást jelent a magyar képviselet jelenléte Románia kormányában, így szorgalmazzuk, hogy a hatalomban lévő magyar döntéshozók érjék el: a Batthyáneum kerüljön vissza – kormányrendelet útján – jogos tulajdonosához, a római katolikus érsekséghez!

Itt az idő, hogy a magyar kormányzati szerepvállalásnak történelmi egyházaink elrabolt javai kapcsán is kézzel fogható eredménye legyen!

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága 

Megosztás