Nagyvárad: idén is lesz adventi gyertyagyújtás, megvalósulhat az új Petőfi-szobor

A részvételi költségvetés EMSZ-es projektjei körüli fejleményekről, illetve a hagyományos adventi gyertyagyújtás menetrendjéről és részletes programjáról tartott sajtótájékoztatót Moldován Gellért Lajos az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezetének elnöke, valamint Habinyák István, a párt Bihar megyei elnöke.

Moldován Gellért ismertette a Szent László Egyesület és az APTOR (a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület) által immár évek óta közösen megszervezett adventi koszorúállítás és gyertyagyújtás részletes programját. Mint elmondta, az első alkalomra e hét vasárnapján, december harmadikán délután 17.30 és 18.00 óra között kerül sor, a megszokott helyszínen, vagyis a Szent László templom Sebes-Körös felőli oldalán. Ez alkalommal nagytiszteletű Tőkés László református püspök végzi majd az igei szolgálatot, míg Molnár Levente operaénekes, a PKE oktatója és az egyetem kórusának néhány tagja az alkalomhoz illő adventi és karácsonyi dalokat adnak majd elő.

Advent második vasárnapján, december tizedikén a római katolikus egyház részéről Vankos Alexandru, a Szent László plébániatemplom segédlelkésze szolgál majd, illetve a parókia Halmos Lászlóról elnevezett kórusa is jelen lesz., az időpont változatlan, vagyis 17.30 – 18.00 óra között.  December 17-én, vagyis advent harmadik vasárnapján az evangélikus egyház részéről Mátyás Attila lelkipásztor végzi az egyházi szertartást, illetve az evangélikus óvodába járó gyerekek adnak majd elő adventi és karácsonyi énekeket, ugyancsak 17.30 – 18.00 óra között.

Mivel Advent utolsó vasárnapja idén december 24-re esik, ami már karácsony ünnepének előestéje is egyben, ezért az utolsó gyertya meggyújtására egy nappal előtte, vagyis december 23-án szombaton kerül sor, 17.00 – 17.30 órák között, így ez nem ütközik a katolikus egyház szintén hagyományos, a székesegyház előtt megtartott adventi gyertyagyújtásával. Ezen az utolsó alkalmon az unitárius egyházközség részéről Kardos József lelkész, valamint az egyházközség kórusának egy része szolgál majd.

A részvételi költségvetésről

A részvételi költségvetés EMSZ-es projektjei jól teljesítettek az első, online szavazásos fordulóban, mondta el Habinyák István, a párt Bihar megyei elnöke. Mint köztudott, a tegnapi nap folyamán lezárult az online szavazás a részvételi költségvetés keretében benyújtott tervekre. A program keretében a városnak 1,500 000 lej áll rendelkezésére, hogy olyan terveket valósítsanak meg, amelyeket a város lakói javasolnak. Tervenként 100 000 lejes keret áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a legtöbb szavazatot kapó első 15 projekt kerül megvalósításra.

Az Erdélyi Magyar Szövetség négy olyan tervet nyújtott be, melyet szavazásra is bocsátottak. Ezek a következőek: Petőfi Sándor születésének 200-ik évfordulója alkalmából a költő egy új, talapzaton álló mellszobrát helyezzék ki a jelenlegi rossz állapotú, műkőből készült szobor helyére a Petőfi-parkban. A második projekt azt szorgalmazza, hogy városszerte a forgalmasabb, turisztikailag fontos helyekre, parkokba ivókutak kerüljenek ki. A harmadik projekt biztonsági szempontból nagyon fontos: piros felfestéses zebrákat szeretnének létesíteni a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcai hátsó bejáratához, valamint a Körös utcai evangélikus egyházközség óvodájának bejárata előtt is. Az utolsó terv értelmében pedig a váradi szobrok talapzatára egy QR-kódot tartalmazó táblát szerelnének fel, amit okostelefonnal beolvasva az érdeklődők négy nyelvű részletes információkat kaphatnának a szoborról.

Örömre és bizakodásra ad okot, hogy a 41 jóváhagyott terv és elképzelés között első helyen a Petőfi mellszobor terve áll, és az összes többi EMSZ-es terv is bekerült első körben a megvalósítandó elképzelések közé.

A részvételi költségvetés szabályai szerint van egy második forduló is, ahol a lakosok személyesen is szavazhatnak. Ezek a szavazások a város különböző negyedeiben lesznek, ugyanakkor ezek pontos ütemterve még nem ismert, de ahogyan ez nyilvános lesz, rögtön közöljük a sajtón keresztül.

Fontos, hogy majd minél többen elmenjünk és szavazzunk ezekre a projektekre, hiszen megfelelő mozgósítás mellett mindegyiknek van esélye a megvalósulásra, hiszen az online és a jelenléti szavazás eredményei összeadódnak, így alakul ki a végső sorrend.

Megosztás