December 5-e évfordulóján ismét a magyar baloldallal együtt támadt az RMDSZ

A 2004 december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló, a külhoni magyarság köreiben máig traumatikus emlékű népszavazás idei évfordulóján a magyarországi baloldal és honi szövetségesei ismét csak azt adták, ami a lényegük: provokáltak és éket próbáltak verni magyar és magyar közé. Tették ezt olyan módon, hogy a magyarországi ellenzék legfőbb politikai vezetője, Gyurcsány Ferenc egy RMDSZ-es politikus, jelesül Lakatos Péter asszisztálásával – beszélgetésnek álcázott propagandavideóban – támadta a kettős állampolgárság intézményét.

A román belügyis múltjával kapcsolatos vádakra mai napig megnyugtató választ nem adó, parlamenti képviselősége ideje alatt az érmelléki területi RMDSZ-szervezet ötletét elgáncsoló Lakatos Péter és Gyurcsány Ferenc egymásra találása nem meglepő, hiszen működésük éppolyan áldatlan volt és maradt az összmagyarság és külhoni magyar nemzetrészek szemszögéből nézve. Gyurcsány a magyarországi választásokat megelőzően egy külhoni, RMDSZ-es politikussal akarja legitimáltatni káros, a nemzet egységét romboló nézeteit, és ebben készséges partnerre talált a volt Bihar megyei alprefektus, megyei RMDSZ ügyvezető alelnök, majd elnök és parlamenti képviselő személyében. Minden esetre fejlődés, hogy a huszonhárom millió románnal való riogatás után a DK elnöke megtalálta azt a hozzá illő partnert, akit ez a lerománozás a jelek szerint nem zavar, magyar állampolgárságot nem igényelt, és úgy véli, Románia sok tekintetben előtte jár Magyarországnak.

Legalább ennyire sokatmondó, hogy az RMDSZ legfelső vezetésében, konkrétan a párt elnökségében, illetve a Szövetségi Állandó Tanácsban helyet foglaló Markó Béla a Partizán című, szélsőségesen baloldali internetes médiafelület vezéralakjának, Gulyás Mártonnak adott életút interjút, melyben a magyar kormányt támadta, ismét csak december ötödikére időzítve. Tudni kell ugyanakkor, hogy Gulyás Márton nem csupán médiaszereplő, hanem szélsőségesen liberális, baloldali nézeteiről ismert politikai aktivista, aki ismertségét utcai tüntetéseken, „polgárpukkasztó” akciókban szerezte, melyek mindegyike a konzervatív értékek ellen irányult. Felmerül tehát a kérdés, hogy mennyire lehet valós, meggyőződésbeli alapokon álló az RMDSZ úgymond konzervatív politikai fordulata, ha Markó Béla személyén keresztül egy aktív, a párt élvonalába tartozó politikus, a legszélsőségesebb baloldali és liberális fórumokat felhasználva támadja a nemzeti irányvonalat következetesen képviselő magyar kormányt? Úgy véljük, a nagyobbik erdélyi, vagy ha úgy tetszik romániai magyar párt háza táján eszmei, ideológiai síkon minden változatlan maradt a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta, amikor is a Markó Béla vezette RMDSZ a külhoni szervezetek közül elsőként üdvözölte a posztkommunista MSZP magyarországi hatalomra jutását.

Ne legyenek illúzióink: ha 2026-ban valamilyen nem várt és nem remélt fordulat nyomán a nemzeti-konzervatív magyar kormány nem folytathatná munkáját, a hatalomra kerülő baloldali kormány ismét hű szövetségesre találna abban az RMDSZ-ben, amely (ahogyan azt Bukarestben tanulták) bármikor a használt fehérnemű cseréjének egyszerűségével vált politikai partnert is. Az erre mutató jelek egyértelműek.

Az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete

Megosztás