Közeleg az államalapítás ünnepe: három napon át ünnepel majd Nagyvárad magyarsága

Az augusztus 20-án, a nemzeti ünnepünk alkalmából esedékes nagyváradi programsorozatról adott tájékoztatást csütörtök délben Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke és Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó.

„Államalapításunk ünnepe mára valódi közösségi eseménnyé nemesült, mely több napon keresztül várja az érdeklődőket Nagyváradon. Mindez a civil szervezeteknek – a Szent László Egyesületnek, az Érmelléki Gazdák Egyesületének és a Magyar Polgári Egyesületnek –, valamint a város képviseletében a Nagyvárad és környéke turizmusának népszerűsítéséért felelős APTOR (Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune) Egyesületnek köszönhető, hiszen ők azok, akik tartalommal töltik meg az augusztus 19-21. közötti programsorozatot” – kezdte felszólalását Csomortányi István. Az EMSZ politikusa elmondta: újra jelentkeznek Nagyváradon a Magyar Kulturális Napok, az e keretében szerveződő események pedig 21-én is látogathatók lesznek, így a város magyarsága és a kilátogató érdeklődők három napon át élvezhetik a helyi és Kárpát-medencei kulturális kincsek legjavát.

A Szent László téren már augusztus 19-én (szombaton) kezdetét veszi a helyi termelők vására – az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében –, mely 13 órától a kézműves vásárral is kiegészül, s amely vasárnap (augusztus 20-án) és hétfőn (augusztus 21-én) is várja majd az érdeklődőket. „Színes felhozatalra számíthatnak a nagyváradiak és a hozzánk ellátogatók, hiszen mintegy 70 standdal készülnek a termelők és a kézművesek” – mondta Csomortányi István, aki hozzátette: szombaton gyermekprogramokkal – kézműves foglalkozásokkal és gyermekkoncerttel – is készülnek, így a Szent László téren családi napra is számítani lehet.

Vasárnap (augusztus 20-án) szintén a Szent László tér ad helyet a vásárnak és a 14 óráig tartó gyermekfoglalkozásoknak, a Szigligeti Színházban pedig 17 órától a délvidéki Udvari Kamaraszínház produkciója lesz látható, amikor is az Anjou – A liliom útvesztői című produkciót mutatják be. Az előadáson való részvétel előzetesen igényelt, ingyenes meghívók beszerzését követően lehetséges, amelyeket augusztus 14-től, munkanapokon, 10 és 14 óra között lehet igényelni az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi irodájában, a Kálvin János utca 1. szám alatt. A színházi produkciót követően – 19:30-tól – kerül sor a hagyományossá vált kenyérszentelésre, melynek helyszíne – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a Bémer tér lesz. Ezt követően, valamint a Nagyváradi Állami Filharmónia – szintén főtéri – koncertjének lejártával, 21:15-től a Szent László téren levetítik az István, a király 1983-as, eredeti és mára legendássá vált felvételét, a vetítés időtartama alatt pedig ülőhelyeket is biztosítanak az érdeklődőknek. „A rendszerváltás előtt nemhogy az István, a király levetítéséért, de még a felvétel birtoklásáért is komoly büntetés járt, s íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását” – mondta Zatykó Gyula.

Hétfőn (augusztus 21-én) újra Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarneválon is felvonuló kocsik közül négy alkotás – köztük a Szent Koronát megformáló is –, melyek 10 és 18 óra között lesznek megtekinthetők a Szent László téren. Ugyanitt 14 órától kulturális programsorozat veszi kezdetét – néptáncosokkal, népi együttesekkel és mazsorett-produkciókkal. A szervezők elmondták: az esemény közeledtével további, részletes információkat osztanak meg a három napos rendezvénysorozat programkínálatával kapcsolatban. 

Megosztás