Beolvadásból jeles-díj Ráduly Istvánnak, Kovászna megye prefektusának

Immár menetrendszerűen érkezett az újabb magyarellenes bűntett: a Kovászna megyei Bodzafordulón újabb magyar feliratokat rongáltak meg, mely esetről a település román nemzetiségű polgármestere jelentést is tett a kormányhivatalnak. Ezt követően azonban Ráduly István, RMDSZ-es javaslatra kinevezett Kovászna megyei prefektus, elfogadhatatlan nyilatkozatot tett, mely értelmében és meglátása szerint a megrongált feliratnak eleve nem kellett volna kétnyelvűnek lennie, hiszen „a törvény értelmében csak a település be- és kijáratánál lévő helységnévtáblákat lehet magyarul is feliratozni”.

A prefektus úr megszólalása kapcsán fontosnak tartom leszögezni:

1.) A hatályos törvények nem megengedik, hanem kötelezővé teszik a 20%-ot meghaladó nemzetiségek nyelvén feltüntetni a településneveket. Ennek értelmében, amit a törvény nem tilt, arra lehetőség nyílik, Kovászna megye prefektusa pedig a törvény betartatásáért felel.

2.) Meggyőződésem, hogy a Ráduly István által tanúsított hozzáállás elfogadhatatlan. A tisztségviselő ahelyett, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel az egyre fokozódó romániai magyarellenesség visszaszorításán fáradozna, relativizálja ezen újabb, közösségünket és a magyar nyelvhasználati jogokat lábbal tipró bűncselekményt.

3.) Épp ezért felszólítom Ráduly István, valamint Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, hogy valljanak színt: a Ráduly által megfogalmazottak egybeesnek-e az RMDSZ hivatalos álláspontjával?

Amíg pedig a fentebbi kérdésre válasz érkezik, a Minta Ifjúsági Szervezet elkészíti és eljuttatja Ráduly Istvánnak a kiérdemelt Beolvadásból jeles-díját, mely örökre emlékeztesse, hogy munkássága során megfeledkezett az erdélyi magyarság érdekképviseletéről, és a bukaresti magyargyűlölők szolgálatába állt.

Brassai Hunor,

a Minta Ifjúsági Szervezet elnöke

Megosztás