EFA-kongresszus volt Strasbourgban

Az európai regionalistákat és autonomistákat tömörítő Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA) október 13-14. között tartotta – az európai parlamenti választásokra való felkészülés jegyében – soron következő kongresszusát, amelyen jelen volt Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke, valamin Szilágyi Zsolt, az EMSZ Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, az EFA alelnöke is.

A kongresszus első napján a résztvevők a választási programszöveget – az EFA Manifesto-t – fogadták el, majd rátértek az ezt kiegészítő munkadokumentum tárgyalására. A szavazások rendjén – Szilágyi Zsolt korábban benyújtott írásbeli javaslatára – elfogadták, hogy az EFA a következő európai választásokon képviselje, hogy az európai intézmények reformja kapcsán hozzák létre az Európai Kisebbségi Ombudsman intézményét. (Az EFA ugyanakkor az Európai Bizottságban egy kisebbségi biztosi tisztség létrehozását is javasolja.)

Ugyancsak az EMSZ képviselőinek indítványára fogadták el, hogy a belga választási törvénykezés mintájára, amely helyet biztosít a belgiumi németeknek az Európai Parlamentben, a nemzeti kisebbségeknek a tagállamok biztosítsák az európai parlamenti képviseletet – a többségi társadalmakban alkalmazott választási küszöb ugyanis gyakran diszkriminatív, és a nemzeti- és etnikai kisebbségek döntéshozásból való kiszorítását eredményezi.

A kongresszust szervező és az elzászi németeket képviselő Unser Land elnevezésű szövetség javaslatára a kongresszus résztvevői határozatot fogadtak el, amelyben arra kérik a francia államot, hogy más európai autonómiákhoz hasonló, Elzásznak is biztosítson autonómiát. Tették ezt annak apropóján, hogy már hónapok óta zajlanak a tárgyalások Korzika autonómiájának kibővítéséről – a francia alkotmányreform keretében.

Az erdélyi politikusok Antonia Luciani korzikai kulturális és oktatási miniszterrel tárgyaltak a Franciaországban beindult, Korzika státusát illető autonómiatárgyalásokról. Ugyanakkor rövid megbeszélést folytattak az Európai Szabad Szövetség csúcsjelöltjeivel, a németországi dánokat képviselő Maylis Roßberg-el, valamint a katalán népszavazásért korábban börtönbe zárt Raül Romeva egykori katalán külügyminiszterrel. A kongresszus döntése nyomán ők fogják megjeleníteni az Európai Szabad Szövetséget, valamint az önrendelkezés, a regionalizmus és az autonómia gondolatát a 2023-as európai kampányban.

A rendezvényen az EMSZ politikusai kijelentették: az Erdélyi Magyar Szövetség részt kíván venni a jövő évi, 2024-es európai parlamenti választásokon, és képviselni akarja az önrendelkezés és az autonómia gondolatát, ezek ugyanis, amint azt az EFA léte és munkája is igazolja, egyetemes, egész Európában érvényes célkitűzések.

Megosztás