Congresul EFA a avut loc la Strasbourg

European Free Alliance (EFA), partidul european care adună regionaliștii și autonomiștii europeni, și-a ținut congresul la 13-14 octombrie la Strasbourg, cu scopul principal de a se pregăti pentru alegerile parlamentare europene. La eveniment au participat Zakariás Zoltán, președintele Alianței Maghiare din Transilvania (EMSZ), precum și Szilágyi Zsolt, șeful Cabinetului de Afaceri Externe și Politică Națională al EMSZ, care este, în același timp, vicepreședinte EFA.

În prima zi a congresului, participanții au adoptat textul programului electoral, Manifestul EFA, și au trecut la discutarea documentului de lucru complementar. Prin vot, la propunerea anterioară a lui Szilágyi Zsolt, au aprobat ca EFA să militeze pentru înființarea Ombudsmanului European pentru Minorități în cadrul reformei instituțiilor europene. (De asemenea, EFA propune crearea unei funcții de comisar pentru minorități în cadrul Comisiei Europene.)

De asemenea, la inițiativa reprezentanților EMSZ, au adoptat modelul legislației electorale belgiene, care oferă locuri în Parlamentul European pentru germanii din Belgia, și au cerut statelor membre să asigure reprezentarea parlamentară europeană pentru minoritățile naționale, deoarece pragul electoral folosit în societățile majoritare duce adesea la discriminare și excluderea din decizii a minorităților naționale și etnice. La sugestia alianței Unser Land, organizatoarea evenimentului și reprezentanta germanilor din Alsacia, participanții la congres au adoptat o rezoluție prin care solicită Franței să acorde autonomie regiunii Alsacia, similară altor autonomii europene, în contextul negocierilor în desfășurare privind extinderea autonomiei Corsicăi, ca parte a reformei constituționale franceze.

Politicienii din Transilvania au discutat cu Antonia Luciani, ministra corsicană a culturii și educației, despre negocierile privind autonomia Corsică, aflate în curs de desfășurare în Franța. De asemenea, au purtat scurte discuții cu candidații cap de listă (spitzenkandidat) ai EFA, Mylene Rossberg, care reprezintă danezii din Germania, și Raul Romeva, fostul ministru al afacerilor externe al Cataloniei, care a fost întemnițat în trecut din cauza implicării sale în referendumul catalan. Ca urmare a deciziei congresului, aceștia vor reprezenta European Free Alliance și ideile de autonomie, regionalism și autodeterminare în campania europeană din 2024.

Reprezentanții EMSZ au declarat la eveniment că Alianța Maghiară din Transilvania dorește să participe la alegerile parlamentare europene din 2024 și să promoveze principiile autodeterminării și autonomiei, deoarece acestea sunt obiective universale și valabile în întreaga Europă, așa cum dovedește existența și activitatea EFA.

Megosztás