Döntött az MPP és az EMNP Együttes Küldöttgyűlése: ismételten kezdeményezik a két párt fúzióját és az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzését

Csíkszeredában ülésezett a Magyar Polgári Párt (MPP) Országos Tanácsa, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Országos Küldöttgyűlése, a tanácskozás résztvevői pedig megtartották Együttes Küldöttgyűlésüket is, mely keretében ismételten megerősítették a két párt fúziójára, valamint az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), mint új politikai párt bejegyzésére vonatkozó szándékukat. Minderre azért volt ismételten szükség, mert a Bukaresti Táblabíróság korábban jogerősen elutasította az két párt fúziójának bejegyzését, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az új párt hivatalos nevét magyarul és románul is be kívánták jegyeztetni.

A küldöttek elfogadták a Pártfúziós Protokollumot, az EMSZ szervezési és működési alapdokumentumát, az ismételten bejegyzésre váró új párt politikai programját, valamint megbízták a két párt Országos Elnökségeit az EMSZ bejegyzése érdekében történő jogi lépések megtételével.

„Újra mérföldkőhöz értünk, amikor is megoldást kell találnunk szabadságvágyunk kifejezésére, s tennünk kell az önkifejezésünk eltiprását célzó szándékok ellen. Útjaink egyesítésével és az előző időszak rossz döntéseinek orvoslásával teremthetjük meg azt az egységet, amely csírája lehet egy új nemzeti erő létrehozásának, és együtt készülhetünk fel az előttünk álló kihívásokra” – mondta Mezei János. Az MPP elnöke hozzátette: aki nem támogatja vagy akadályoztatja az összetartozás vágyán alapuló együttműködést, az az erdélyi magyar jobboldal törekvéseit gyengíti. „Igazi összefogásban kell felkészülnünk az előttünk álló megmérettetésekre, s törekednünk kell minél több polgármesteri és képviselői mandátum megszerzésére, hiszen a mi feladatunk kiváló, bátor és tiszta szívű embereket juttatni a cselekvők táborának első sorába. Gondolkodjunk együtt, cselekedjünk együtt” – zárta beszédét Mezei János.

„Úgy tűnik, igazán makacs emberek vagyunk, hiszen bármennyire is szeretnének eltántorítani bennünket az EMSZ bejegyzésétől, mi mégis itt vagyunk és újból hitet teszünk a fúzió mellett, s közösen valljuk: az erdélyi magyar nemzeti oldal egységének és az Erdélyi Magyar Szövetségnek nincs alternatívája” – jelentette ki Csomortányi, majd emlékeztetett: az MPP és az EMNP korábbi Együttes Küldöttgyűlésén jelenlévők elsöprő többséggel támogatták a pártfúziót, a bíróság azonban ennek ellenére is megakadályozta azt. „Mindez nem véletlen, és azt jelzi, hogy az út, amelyen elindultunk helyes. Az erdélyi magyar nemzeti oldal együttműködése stratégiai jelentőségű kérdés, s mára már bebizonyosodott, hogy az EMSZ színeiben tisztséget szerzett önkormányzati vezetők jó gazdái településeiknek, a mi feladatunk pedig továbbra is az, hogy az egyre zűrzavarosabb kül- és belpolitikai helyzet ellenére is erős önkormányzatokat teremtsünk, melyek közösségeink védőbástyái lesznek” – mondta a Néppárt elnöke. Az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája

Megosztás