Az EMSZ megszavazta a költségvetést, hogy tudjon haladni a város

A mai napon újra szavazott Gyergyószentmiklós önkormányzati tanácsa a város költségvetéséről, immáron elfogadva azt. Így több mint egy hónap késéssel, talán az országban az utolsóként, városunknak is lett költségvetése. Habár sem a költségvetés összeállításának módszertanával, sem pedig a végső formájával nem tudunk egyet érteni, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) frakciója megszavazta a polgármester javaslatát, annak érdekében, hogy ne sérüljenek Gyergyószentmiklós lakóinak érdekei.

Sikerként értékeljük, hogy kérésünkre Csergő Tibor, az RMDSZ polgármestere, végre személyesen részt vett az ülésen, és választ adott az általunk a megfogalmazott kérdésekre, továbbá, hogy a költségvetés végleges formája tartalmazza az EMSZ azon javaslatait, melyeket a város eddig elhanyagolt problémáinak megoldására tettünk.

Többek közt a költségvetés elfogadott formája tükrözi azon kérésünket, hogy a kulturális és civil szervezeteknek szánt alapot ne csak egy magánrendezvény közpénzből való finanszírozására költsék, és idén kapjanak segítséget a ténylegesen a helyi közösség érdekében működő egyesületek, kórusok és kisebb rendezvények is. Ilyen formában lehetőség van rá, hogy maradjon forrás év végére, a városnapokra és a gyergyói lakosok körében egyik legnépszerűbb rendezvénynek számító Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál megszervezésére.

Aggasztónak tartjuk, hogy a belső pártharcok miatt az RMDSZ frakció többsége a város és a saját pártja által indított polgármester szabotálásán dolgozik. Gyergyószentmiklós az elmúlt négy évben többször látta kárát ezeknek az RMDSZ-es belső pártvitáknak, és a mai tanácsülésen is látható volt, hogy a városéval szemben többeknek most is a saját érdeke van az első helyen.

Az idei választásokon alapvető változást kell elérnünk mind az önkormányzati tanács, mind a városvezetés összetételét illetően, hogy megálljt tudjunk parancsolni a négy éve tartó káosznak, melyet a gyergyószentmiklósi RMDSZ okoz. Valós változásra lesz szükség, nem pedig a már megbukott koncepciók újramelegítésére. Elfogadtuk a költségvetést, mert minden fenntartásunk ellenére az EMSZ tanácsosainak – ahogy eddig is – nem a magán és pártpolitikai érdekek, hanem Gyergyószentmiklós az első.

Az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete

Megosztás