A magyar kormány támogatásával felépült vagy megújult oktatási intézmények és templomok a szórványmagyarság megmaradásának bástyái

A népszámlálás és az oktatás szerepe a diaszpórában volt napirenden a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány- és diaszpóra-munkacsoportjának szerdai budapesti ülésén, melyen – az Erdélyi Magyar Szövetség képviseletében – jelen volt Hupka Félix is.

Szászfalvi László, a munkacsoport KDNP-s társelnöke kijelentette: a szórvány, illetve a diaszpóra magyarságának életében „élet és halál kérdés” a népszámlálás, hiszen mindenféle nemzeti vagy nemzetiségi érdekképviselet lehetősége attól függ, hogy milyen lélekszámban van jelen az adott területen a magyarság. Ezért nagyon fontos volt, hogy a környező országokban is az elmúlt időszakban lezajlott népszámlálások során elérjék a legutolsó magyar embert is. A tanácskozáson minden rendelkezésre álló technikát átbeszéltek, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot az emberekkel – mondta Szászfalvi, hozzátéve, hogy a Covid-időszakban különösen fontossá vált az online kommunikáció és kampány. Az elhangzott beszámolók alapján, bár mindenütt csökkent a szórványban élő magyarság létszáma, ugyanez igaz a többségi nemzetekre is. A magyarság tehát a „szórványvégvárakban, diaszpóravégvárakban él, virul, dolgozik, meg akar maradni, és ezért minden olyan lehetőséget, összefogást, együttműködést megpróbálnak működtetni, amelyek biztosítják a feltételeket ehhez” – fogalmazott Szászfalvi László.

A tanácskozás során Hupka Félix elmondta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia-központ hálózata, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség önkéntesei is segítettek az erdélyi magyaroknak a romániai népszámlálás azon időszakában, amikor az állampolgároknak lehetőségük nyílt a népszámlálási kérdőívek önkitöltésére. „Miközben hálózatunk és önkénteseink komoly munkát fektettek a magyarországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs folyamatba, valamint a levélszavazatok begyűjtésébe és biztonságos célba juttatásába, arra is maradt erő és idő, hogy a népszámlálási kérdőívek helyes kitöltésében segítsük a hozzánk fordulókat. Az elmúlt évek egyik legfontosabb nemzeti ügye volt ez, hiszen az erdélyi magyarság számarányának megőrzése nemzetstratégiai kérdés, melytől konkrét jogaink is függnek” – hangsúlyozta Hupka. Az EMSZ képviselője a KMKF munkacsoportjának ülésén megköszönte a magyar kormány támogatását, melynek eredményeként bölcsődék, óvodák, iskolák és templomok újulhattak meg a szórványban, s válhattak ezáltal a helyi magyarság megtartó bástyáivá.

Megosztás