A KMKF társadalmi szervezetek munkacsoportja is elítéli a munkácsi turulszobor eltávolítását

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Társadalmi szervezetek munkacsoportja keddi ülésén csatlakozott az Országgyűlés külügyi bizottságának a munkácsi turulszobor eltávolítását elítélő állásfoglalásához. A tanácskozáson jelen volt Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei elnöke is, aki szavazatával szintén támogatta a munkacsoport állásfoglalását.

Tilki Attila (Fidesz) társelnök az ülést követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a turulmadár nem csak egy szobor, hanem szimbólum is, hiszen a Vereckei-hágón levő emlékmű mellett a kárpátaljai magyarok másik olyan emlékműve, amely a nemzeti identitásuk alapja. A kormánypárti társelnök kiemelte: önmagában a turulmadár a bátorság, az állhatatosság és a hűség jelképe is, ezt érzik sérülni a munkácsi hatalom döntése miatt.

A tanácskozást követően Kása Zsolt megjegyezte: a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása felháborító provokáció, mely egyértelműen rávilágít a kárpátaljai magyarság Ukrajnán belüli elnyomatottságára. „A munkácsi példa is jól mutatja, milyen kiemelt jelentősége van az önkormányzatokon belüli erős magyar képviseletnek. Ott, ahol a magyar közösségek nem tudják már – tőlük független okok miatt – hatékonyan megvédeni értékeiket és szimbólumaikat, a többségi, elnyomó politika előbb-utóbb összehangolt támadást intéz ellenük. Ezzel szemben például épp Nagyváradon állt elő az a kedvező eset, hogy a néppárti Zatykó Gyula kezdeményezésére visszaszállhatott a turul a felújított városháza épületére. Ahogy korábban az Erdélyi Magyar Néppárt, úgy a most megalakult Erdélyi Magyar Szövetség is kiemelt helyen kezeli szimbólumaink és jelképeink használatához való jogunk védelmét, ugyanakkor szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk Kárpátalja magyarságát” – mondta Kása Zsolt.

Megosztás