Megint a PSD szekerét tolja az RMDSZ

Mint ismeretes, a román kormány sürgősségi rendeletben szerette volna szabályozni a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben elhalasztott önkormányzati választások megszervezésének idejét, módját és körülményeit. Ahelyett azonban, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben rövid úton elfogadnák a kezdeményezést és a tényleges válságkezelésre koncentrálnának, a PSD, az RMDSZ, valamint az ALDE és a Pro Románia vezetői ismét egymásra találtak és közös kezdeményezést fogalmaztak meg, melynek egyetlen célja az aktuális politikai ellenfelük, a PNL alkotta kormány gyengítése.

A világjárvány sújtotta mindennapjaink legfontosabb kérdései, hogy sikerül-e a koronavírus-járvány terjedését megfékezni, valamint a pandémia okozta gazdasági károkat milyen módon lehet a legrövidebb időn belül enyhíteni. Miközben számos kórház működése akadozik, gondok vannak a védőeszközök beszerzése terén és meghaladta az egymilliót a kényszerszabadságra került munkavállalók száma, emiatt családok százezreinek megélhetése vált kérdésessé, Bukarestben az eddig megszokott módon és szövetségek szereplésével zajlanak a békeidőben megszokott politikai gáncsoskodások.

A kormány által alkotott szabályozás – meglepetésünkre – nem tartalmazta a korábbi választási trükközés elemeit, fő célja, hogy még ebben az évben és a lehető legbiztonságosabb módon, minimális személyes kontaktus mellett lehessen helyi választásokat szervezni.

Ezzel szemben a PSD, az RMDSZ, az ALDE és a Pro Románia politikusai – mit sem törődve a valódi válságkezelés fontosságával – hatalmi játszmába kezdenek csak azért, hogy a járványhelyzetet amúgy is nehezen és helyenként tévesen kezelő PNL-kormányt tovább gyengítsék, többek között Kelemen Hunor hathatós segítségével.

Sajnálatos módon az RMDSZ – ahogyan az elmúlt évtizedekben megszokhattuk – ismét a bukott román szocialisták szekerét tolja. Jól emlékszünk még arra, hogy az erdélyi magyarok szavazatával a bukaresti parlamentbe jutott képviselők milyen hűségesen támogatták az egymást követő PSD-kormányokat, miközben azok számos nyíltan magyarellenes intézkedést foganatosítottak. Ahogyan látható, az RMDSZ semmit nem tanult az elmúlt évek szocialista katasztrófakormányzásából, s most ismét frigyre lépnek velük Kelemen Hunor szentesítő aláírása által.

Meggyőződésünk, hogy a hatékony válságkezelés mindennél fontosabb, ezért felszólítjuk az RMDSZ képviselőit – Kelemen Hunor elnökkel az élen –, hagyjanak fel ezzel a káros gyakorlattal, ne vegyenek részt az ehhez hasonló bukaresti hatalmi játszmákban. Ne akadályozzák az amúgy is gyenge lábakon álló hazai válságkezelést, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az önkormányzati választások körüli helyzet a lehető legrövidebb és leghatékonyabb módon rendeződhessen!

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Megosztás