Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezete

A nagyváradi városháza Rimler Károly termében tartotta alakuló gyűlését december kilencedikén az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezete.

A volt EMNP helyi szervezetének eddigi elnöke, Moldován Gellért Lajos köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd részletekbe menően beszámolt az elmúlt két év a nagyváradi magyarságot érintő közéleti eseményeiről, tapasztalatairól. Mint elmondta, a közelmúltig a nagyváradi EMNP alapszervezetébe, és számos civil egyesületbe, valamint más szervezetbe tömörült nemzeti-polgári oldal rengeteg sikeres rendezvényt, ünnepséget, megemlékezést tudhat maga mögött az elmúlt időszakban, az pedig magától értetődő, hogy a magyarságot közvetlenül érintő minden fontosabb eseményből kivette a maga részét, ami sok esetben óriási, erő feletti megfeszített munkát jelentett. Példaként a népszámláláshoz kapcsolódó számos feladatot, illetve a magyarországi választásokra történő regisztrációt, és a borítékok begyűjtését hozta fel. Mint mondta, a nagyváradiak a fontos célokat szem előtt tartva mindkét esetben maximálisan teljesítettek.

Moldován egyúttal felhasználta az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon a tagságnak a közös munkáért, a számtalan egyéni és közös erőfeszítésért, a jelenlétért és a kitartásért a kitűzött célok mellett. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a politikai érdekképviseletet felvállalók mindenkor számíthatnak a civil szférára, és megköszönte az együttműködést, és a közös cselekvés lehetőségét többek között a Magyar Polgári Egyesületnek, a Szent László Egyesületnek, az Érmelléki Gazdák Egyesületének, és minden más civil szervezetnek.

Ezt követően Moldován Gellért felkérte Habinyák Istvánt, az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei megbízottját, hogy vezesse le az alakuló gyűlés formai részét. Nevezett, mielőtt rátértek volna az új EMSZ alapszervezet vezetésének megválasztására, tömören felvázolta az elmúlt 33 év lényegi történéseit az erdélyi és partiumi magyar nemzetrész életében, kitérve a nemzeti-polgári oldal önszerveződésének egyesz szakaszaira, szólva az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt, és a Magyar Polgári Párt létrehívását kikényszerítő tényezőkről, az ezen szervezetek által bejárt útról, a kihívásokról, és az elért eredményekről. Beszélt a a két nemzeti, jobboldali párt egyesülésének szükségességéről, melyet az erők egyesítése, és az immár három évtizede deficites, sok téren zsákutcás romániai magyar érdekképviselet kényszerűsége motivált.

Az expozét követően az új EMSZ alapszervezet elnökévé a jelenlevők Moldován Gellért Lajost teológust, tanárt jelölték, és egyhangúlag meg is választották. Az öt tagú elnökségben alelnöki minőségben helyet kapott Mérai Éva közgazdász, Caba Franciska kereskedelmi dolgozó, Nagy Zoltán pedagógus, és Kálmán Balázs informatikus szakember.

Megosztás