Megvalósulhat a magyar összefogás a parlamenti választásokon

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) üdvözli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsának (SZÁT) mai napon (2020. október 16.) hozott döntését, melynek értelmében elfogadják az EMSZ javaslatait.

Az elmúlt időszakban lezajló tárgyalások során az EMSZ egy több pontból álló, hosszú távú megállapodási javaslatot terjesztett az RMDSZ tárgyalóbizottsága elé, mely meglátásunk szerint hozzájárulhat egy közös politikai nemzeti minimum kialakításához és az egységes magyar érdekképviseletet megteremtéséhez. A SZÁT által elviekben elfogadott és további egyeztetésekre javasolt megállapodáscsomag volt a legfőbb feltétele az Erdélyi Magyar Szövetség részéről a megállapodásnak.

Az Erdélyi Magyar Szövetség üdvözli továbbá, hogy a SZÁT döntésének értelmében bejutónak számító helyeket biztosít az RMDSZ a közelgő választásokon a Szövetség számára. Így érvényesül a politikai pluralizmus elve az egységes magyar választási listákon és így az EMSZ politikai közössége és szavazói is képviselettel rendelkezhetnek az RMDSZ által vezetett magyar parlamenti frakcióban.

Az Erdélyi Magyar Szövetség által a parlamenti listára javasolt személyek közül végül Kulcsár Terza József és Zakariás Zoltán kerültek fel bejutónak számító helyekre.

Reménykedve nézünk a további tárgyalások elébe és számítunk úgy az új magyar egység sikeres szereplésére a közelgő választásokon, mint a további eredményes és az erdélyi magyarság érdekeit szem előtt tartó közös munka megkezdésére.

Mezei János és Csomortányi István,

az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei

Megosztás