Közösségi érdek a brassói magyar összefogás

Ténykérdés, hogy városunkon belüli számbeli fogyásunk és a főként megyénken kívülről érkező betelepülők miatti lakossággyarapodás idén a négy évvel korábbihoz képest is jóval nehezebbé teszi majd a magyar jelenlét megőrzését a város vezetésében, illetve a városi tanácsban.

Június hónap folyamán ismét önkormányzati választások elé nézünk, az erre való felkészülés ezúttal különösen nagy felelősséget ró a magyar politikai alakulatokra. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt összefogásával ez év elején Erdélyi Magyar Szövetség néven olyan válsztási együttműködés jött létre, melyek célja, hogy megerősítse közösségünk önkormányzati jelenlétét. Többségi magyar viszonyok között a jó jelöltek győzelméhez szükséges a verseny, ám szórványban a teljeskörű magyar-magyar összefogásnak nincsen alternatívája.

Éppen ezért közösségünk e nehéz helyzetében Brassóban is valamennyi szervezetünk józan belátására és kompromisszumképességére van szükség. Ennek jegyében a nagy nyilvánosság előtt, valamennyi brassói magyar polgár érdekében azzal a javaslattal élünk, hogy a nyolc évvel korábbi jó példa szerint városunkban jöjjön létre ismét a magyar összefogás választási egysége. Célunk olyan hiteles helyi jelöltlista közös összeállítása, mely képes közösségünk valamennyi tagját mozgósítani, és amely biztosítja, hogy a városi tanácsban mandátumot szerzők mindenkor az őket bizalmukkal felruházókat képviselik majd.

A siker érdekében szervezetünk felajánlja, hogy a brassói magyar összefogás választási listáján csupán a mára sajnálatos módon már bizonytalannak számító második helytől kezdődően nevesít jelölteket, a listavezetőt nevezze meg az RMDSZ. Feltételül csupán annyit szabunk, hogy a jelöltlistán kizárólag fedhetetlen, köztiszteletben álló, büntetlen előéletű személyek kapjanak helyet, olyanok, akik korábbi viselt dolgaik miatt megítélésükkel nem osztják meg közösségünket. Az idő szorítása és a választások időpontjának közelsége miatt azt szorgalmazzuk, hogy a felek közötti szükséges megbeszélések legkésőbb február hó végéig kezdődjenek meg.

Ugyanakkor fentartjuk, hogy a megye azon településein, ahol a magyarság aránya erre lehetőséget ad, biztosítani kell a magyar jelöltek közötti versenyt, hiszen ez eredményezheti az alkalmas jelölt sikerét.

Bízunk abban, hogy javaslatunk meghallgatásra talál, győz a józan belátás és ezzel Brassó is az új magyar egység megteremtésének helyszínévé válik.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Brassó megyei szervezete

Megosztás