Bihar megyében a Néppárt a magyarok esélye

Közös nagyváradi sajtótájékoztatón vázolta fel terveit az Erdélyi Magyar Néppárt két Bihar megyei főjelöltje: Szilágyi Zsolt megyei tanácselnökjelölt és Zatykó Gyula polgármesterjelölt. A két politikus a koronavírus-járvány által teremtett helyzetet elemezte, illetve ismertette a párt előtt álló feladatokat a helyhatósági választásokon.

Szilágyi Zsolt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Néppárt és a Magyar Polgári Párt által alkotott Erdélyi Magyar Szövetség új színt, új lendületet tud hozni a helyi politikába, annál is inkább, mert az RMDSZ eljátszotta az emberek bizalmát és lerombolta a politikába vetett hitét. „A bizalom visszaszerzése lehet a fő mozgatórugó a magyar szavazók megszólításában, újat, jobbat szeretnénk hozni a helyi politikába” – jelentette ki Szilágyi. A politikus ismertetett néhány pontot a párt Bihar megyei programjából. A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások ráirányították a figyelmet a helyi értékekre, ezért is kiemelt helyen van a párt programjában a helyi turizmus fejlesztése, ezen belül a magyar épített örökség megőrzése és felmutatása, hiszen ezek a turizmus kiemelt célpontjai is. Ugyanakkor fontos, hogy a szabadidő aktív eltöltésének meglegyenek a feltételei, így fejleszteni kell a megye sportélettel kapcsolatos infrastruktúráját, valamint a bicikliutakat is. Mindezek egyúttal az ifjúság egészségtudatos nevelésében is kiemelt szerepet kell kapjanak – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt, majd hozzátette, a Néppárt ebben a munkában számít Hajdú-Bihar megyei partnerekre is, s a két megyét a lokális turizmus terén folyó együttműködés is szorosabban összekapcsolhatja. Ennek az együttműködésnek a jegyében találkozott kedden Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, valamint Szilágyi Zsolt Bihar megyei tanácselnökjelölt és Zatykó Gyula polgármesterjelölt Pajna Zoltánnal, a Hajú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlési elnökével és Bulcsu Lászlóval, a közgyűlés alelnökével.

Zatykó Gyula a Néppárt nagyváradi terveiről számolt be. Elmondta: a programalkotás jelenleg is zajlik, minden társadalmi réteget meg kívánnak szólítani és mindenki számára van pozitív üzenetük. Elhangzott: zajlik a jelöltállítás is, s mint ismert, Zatykó Gyula a párt nagyváradi listavezetője és polgármesterjelöltje, emellett pedig a Néppártnak jelen pillanatban 50 jelentkezője is van a 34 képviselőjelölti helyre. Emellett egy száz fős szakértői gárda fogja segíteni a Néppárt helyi és megyei önkormányzatba bejutó tagjait. Zatykó rávilágított: a magyar jelenlétet a megyeszékhely és a megye vezetésében a Néppárt politikusai biztosíthatják majd. A politikus értékelése szerint az RMDSZ nincs abban a helyzetben, hogy döntéshozói pozícióba kerüljön a választások után, így a bihari és nagyváradi magyarok egyetlen valós esélye a Néppárt bejutása a megyei tanácsba, illetve a nagyváradi önkormányzatba. „Erre most nagy esély is van, hiszen jók a jelöltjeink és elhivatottak, szeretik a megyét és szeretik Nagyváradot” – mondta Zatykó.

Újságírói kérdésre válaszolva Szilágyi Zsolt felvázolta, hányszor és milyen módokon próbáltak megegyezésre jutni a Néppárt képviselői országos szinten az RMDSZ-szel a magyar közösségi érdeket szem előtt tartva és az erdélyi magyar pluralizmus tényéből nem engedve. Sajnálatos módon ezeket a próbálkozásokat minden esetben merev visszautasítás követte az RMDSZ részéről. Bihar megyében az RMDSZ megbízhatatlan partnernek is bizonyult, hiszen az MPP-vel 2016-ban kötött paktumot megszegve, a választókat pedig becsapva nem igazolta a listájukon a megyei tanácsba bejutott MPP-s politikus, Helmeczi József István mandátumát, aki pedig az egyik RMDSZ-es politikus halálát követően a listán következett volna. Ez az egypártrendszert idéző, kirekesztő hozzáállás vezetett oda, hogy a magyar választók mára elvesztették bizalmukat az RMDSZ-ben, valamint ehhez hozzájárult a megyei tanács csődös vezetése és a meg nem valósult választási ígéretek teremtette létbizonytalanság. A Néppárt programja viszont lehetőséget kínál arra, hogy a választások után, az elmúlt évek elhibázott politikáját korrigálva, végre a bihari és nagyváradi magyar közösség is valós eredményeket láthasson minden számára fontos cél tekintetében.

Megosztás