Aláírták az EMSZ és az RMDSZ közötti megállapodást

Kolozsváron írta alá az Erdélyi Magyar Szövetség képviseletében Mezei János, az EMSZ társelnöke, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviseletében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt a megállapodást, mely alapját képezi az erdélyi magyar politikai erők együttműködésének és a soron következő romániai parlamenti választásokon való közös indulásuknak.

Az Erdélyi Magyar Szövetség javaslatára több, nemzetpolitikai szempontból fontos kérdés került be a megállapodásba, így a Székelyföld autonómiastatútum-törvénytervezetének újbóli beterjesztése, amelyet az RMDSZ frakciója ezúttal egységesen képvisel majd. Emellett a felek megállapodtak: képviselőik egy, a nemzeti jelképeink és anyanyelvünk szabad használatát biztosító törvénycsomagot dolgoznak ki a közös parlamenti munka során. A megállapodás értelmében a EMSZ egyik fő célkitűzése – a romániai magyar tanügyi rendszer reformja – is napirendre kerül: a felek megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, melynek feladata egy, a romániai magyar oktatás reformját érintő törvénycsomag összeállítása lesz. Az RMDSZ és EMSZ megállapodott továbbá abban, hogy önkormányzati szinten konstruktív és a helyi közösség érdekeit szem előtt tartó munkát fognak folytatni az EMSZ által vezetett településeken is.

„Az EMSZ tárgyalási pozícióinak alapját a megállapodásban foglalt nemzetpolitikai és oktatásügyi pontok képezték. Az erdélyi politika sokszínű, ezért helye van a versenynek, de helye kell legyen az összefogásnak is. Meg kell teremtenünk az erdélyi magyar nemzeti minimumot, hogy közösségünknek valós képviselete legyen. Míg helyi és megyei szinten fontos, hogy a legalkalmasabb személyek az egészséges verseny eredményeként kerüljenek vezető pozíciókba, addig országos szinten egységesek kell lennünk, hogy megvédhessük a magyarság érdekeit” – fogalmazott Mezei János.

Megosztás