A magyarellenesség az új román nemzetstratégia

Az Erdélyi Magyar Szövetség megdöbbenéssel veszi tudomásul a román parlamenti pártok újabb szélsőségesen magyarellenes lépését: a bukaresti parlament június 4-ét, a trianoni kényszerszerződés aláírásának napját, romániai ünnepnappá nyilvánította.

A törvény nyilvánvaló célja az erdélyi és az összmagyarság intézményesített megalázása a békeparancs megkötésének százéves évfordulóján. A döntés sajnálatos módon illeszkedik az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásainak sorába. Megütközéssel vesszük tudomásul: újra az állampolitika szintjére emelt magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában. A 21. századi Európában érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a román parlament egy ilyen sovén, továbbá az ország legnagyobb őshonos nemzeti közösségét és egyik legfontosabb nyugati szomszédját és kereskedelmi partnerét – Magyarországot – egyaránt megalázó törvényt fogad el.

A törvény arra kötelezi az Erdélyben élő magyar közösségeket is, hogy megünnepeljék nemzetünk legtragikusabb történelmi eseményét. Tegyük világossá: magyarok vagyunk, ezért június 4-én nem ünnepelhetünk. Mi arra emlékezünk ezen a napon, hogy a múlt évszázad véres megpróbáltatásai ellenére a nyolc országba szétszórt magyar nemzetrészek 100 év után is szerves egységet alkotnak. Felhívjuk a román parlamenti pártok figyelmét, hogy sem ez a törvény, sem pedig az elmúlt időszakban tapasztalt hazug magyarellenes uszítások nem szolgálják a két nemzet közötti békés együttélést és együttműködést.

Az Erdélyi Magyar Szövetség arra bátorít mindenkit, hogy a polgári engedetlenség összes eszközével, békés, de határozott módon tagadja meg ennek a magyarellenes törekvésnek a megvalósulását. Felszólítjuk az erdélyi magyarságot képviselő összes önkormányzati vezetőt, helyi, országos és európai képviselőinket, hogy tegyenek meg mindent, hogy hasonló sovén támadások ne érhessék közösségünket! Választott vezetőink kötelessége közösségünk megvédelmezése, amit a magunk részéről maradéktalanul vállalunk is.

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

 

Megosztás