A koronavírus nagyobb veszélyt jelent a cukorbetegekre

A COVID-19 egyre súlyosabb terjedése miatt számos kutatást végeznek a járványügyi szakemberek. A koronavírussal kapcsolatos eddigi tájékoztatások mellett most az is kiderült, hogy a COVID-19 nem csupán az idősebbekre kiemelten veszélyes, hanem a fiatalabb életkorú, cukorbetegségben szenvedőkre is. Ioana Stancel közegészségügyi alkalmazott a Digi24-nek azt nyilatkozta, az új járvány a fiatalokra is veszélyes lehet, köztük is elsősorban a diabéteszes betegekre. A szakorvos az Amerikai Egyesült Államokban és az Olaszországban kezelt betegek leleteit vizsgáló virológusok tanulmányaira hivatkozva azt állítja, hogy a COVID-19, ami elsősorban légzési nehézségeket okozva a tüdő működésének leállását okozhatja, a szív- és érrendszeren keresztül egyéb belsőszervi megbetegedést is okozhat.

Ioana Stancel szerint az Amerikai Egyesült Államokban publikált tanulmányokban több hipotézis is létezik arra vonatkozóan, hogy a koronavírus milyen hatást fejt ki a cukorbetegek szervezetében. Ennek alapján arra lehet következtetni, hogy a diabéteszben szenvedők szervezetében a koronavírus sokkal gyorsabban képes osztódni. Erre az lehet a magyarázat, hogy az cukorbetegség okozta tünetek miatt az ilyen személyek immunrendszere alapvetően gyengébb, mint az egészséges embereké.

A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy sok fiatal szervezetében is kialakulhatnak olyan krónikus betegségek, amelyeket még nem diagnosztizáltak az orvosi vizsgálatok során, ezért ilyen esetben a koronavírussal való megfertőződés ugyan olyan súlyos tüneteket eredményezhet, mind az idősebbeknél.

(Forrás: digi24.ro)

Megosztás