Üdvözöljük!

A gazdasági-, egészségügyi- és háborús válságoktól terhelt jelenünkben egyre bizonytalanabbá és kiszámíthatatlanabbá váltak mindennapjaink. Ezekben az időkben méginkább felértékelődnek a békét, biztonságot, gazdasági stabilitást és kiszámítható jövőt biztosítani képes kormányzatok szerte Európában és a világban.

Ismerve közösségünk helyzetét és mindazokat a hétköznapi kihívásokat, melyekkel az erdélyi magyarságnak napról napra meg kell küzdenie, sajnálattal kell megállapítanunk:

a romániai kormánypártok – minden sikerpropaganda ellenére – képtelenek valódi megoldásokat kínálni létező, súlyos problémáinkra.

Ne higgyünk az üres politikai szólamoknak, és mondjuk el mi magunk is a véleményünket a csődös kormányzati tevékenységről!

Most Önön a sor, hogy ítéletet mondjon a bukaresti kormány tevékenységéről: ismerje meg az alábbi problématérképet, majd fejtse ki véleményét, hiszen politikai kampányüzenetek helyett valódi megoldásokat várunk!

Ne hagyja, hogy átverjék!

 

 

🔴 Fizetett kampányhirdetésekben azt állítják, hogy az energiaár-sapkákkal megvédték a családokat. Közben nem mondják azt el, hogy Romániában az előállított áram és a felhasznált földgáz döntő hányada hazai termelés eredménye, amelyek költségeinek nem kellene a nemzetközi viszonyoktól függenie, ezért esetükben az áraknak sem lett volna szabad emelkednie. Kérdéses, mennyire védték meg az áremelkedésektől a családokat és a kisvállalkozókat, az azonban tény, hogy érintetlenül hagyták az energiacégek elképesztő profitját, és a mi adólejeinkből fizetik ki a kompenzált ár és az extraprofitot hozó piaci ár közötti sokmilliárdos különbséget. Erre bizonyíték, hogy van olyan hazai áramtermelő óriáscég, amely nem akart nyerészkedni és a szabadpiaci árai azonosak az úgynevezett államilag kompenzált árakkal. Ugyanakkor a hazai cégek megemelkedett energiaköltségeit a lakosság a megdrágult termékek árában külön is megfizeti.

🔴 A fizetett kampányhirdetések szerint Románia kormánya megvédte a vállalkozásokat, miközben az Országos Kereskedelmi Jegyzékhivatal adatai szerint 2022-ben 39.320 céget számoltak fel, ami 24%-kal több, mint a világjárvány következményeként 2021-ben, idén januárban pedig közel negyedmillió munkanélkülit tartott számon a munkaügyi minisztérium.

🔴 A koronavírus-járvány milliókat sodort kilátástalan anyagi helyzetbe. Az állam által (utólagosan) megítélt segélyeket azonban a szükségesnél jóval kevesebben vehették igénybe, azok bonyolult kérelmezési módja, a bürokrácia mértéke a zavartalan ügymenet megoldatlansága és a pénzek késői utalása miatt.

🔴 Valódi segítség helyett Románia kormánya hitelfelvételre buzdította a cégek vezetőit. Ezzel nemhogy nem oldották meg a vállalkozások problémáit, de az eladósított vállalkozókat csak még kilátástalanabb helyzetbe sodorták. Újra bebizonyították: a kis- és középvállalkozások helyett a bankok érdekeit szolgálják.

🔴 Az építőiparban bevezetett minimálbér nem oldotta meg az ágazat munakaerőgondjait. Az intézkedés megfelelő hatástanulmány nélkül került bevezetésre, így fokozottan igaz maradt, hogy mindazok a családok, akik házat szeretnének építeni, ezt az elszabadult kivitelezési árak miatt csak jóval drágábban tehetik meg.

🔴 A kormányzati sikerpropaganda 12 ezer, vadkárokat elszenvedett gazda megsegítéséről számol be, de arról nem szólnak a hírek, hogy csak Hargita megyében legalább 10 ezer gazdálkodót ért ilyen kár. Az erre vonatkozó törvényi szabályozás továbbra is a gazdák ellen van, akik semmilyen tényleges és hosszútávú segítségre nem számíthatnak, és az esetek többségében csak peres úton érhetnék el az elszenvedett károk megtérítését.

🔴 Ahelyett, hogy Románia kormánya megnyugtató megoldást találna a botrányosan alacsony nyugdíjak helyzetére, egyszeri, kisösszegű segélyekkel hozza még megalázóbb helyzetbe a nyugdíjasokat – semmibe véve egy élet munkáját. 

🔴 Miközben sikerként próbálják meg beállítani a nyugdíjpont 12,5%-os emelését, mélyen hallgatnak arról, hogy a romániai infláció 2022-ben 16,4%-os volt. Ilyen körülmények között a nyugdíjemelésnek hazudott intézkedés arra sem volt elég, hogy legalább szinten tartsa azok vásárlóerejét.

🔴 Miközben az év eleji adatok alapján az élelmiszerárak átlagosan 22,47%-kal emelkedtek az előző évhez képest, addig Románia kormánya kéthavi, mindössze 250 lejes segéllyel alázza meg a nyugdíjasokat.

🔴 Miközben egyes kormányzati szereplők a „szívügyüknek” nevezik a családot és a családpolitikát, addig a kétévesnél idősebb gyermekek után járó nevelési támogatás összege 256 lej. Legutóbb 2023 január 1-jével emelték annak összegét – botrányos módon – alig 13 lejjel. Az állam által a családoknak adott támogatás semmire nem elég.

🔴 Egy fejlődő közösség számára első a családok biztonságának megteremtése – anyagi értelemben is. Ezzel szemben a kormányzat – segítség helyett – bankkölcsönök felvételére bíztatja a családokat. Ugyanakkor a bejelentett Family Start program keretében a fontos kiadások fedezéséhez kínált alacsonykamatú hitelek a bankoknál a gyakorlatban elérhetetlenek. Újabb látszatmegoldás született tehát, így megmaradt a családok kiszolgáltatott állapota!

🔴 Az újabb fizetett politikai hirdetés azt ígéri, hogy 2024 augusztusától autópályán lehet majd közlekedni Kolozsvár és Marosvásárhely között. Arról azonban nem szól a hirdetés, hogy az észak-erdélyi autópálya befejezését 2004 óta valamennyi választási kampányban megígérték, mégis, két évtized alatt a teljes 415 kilométeres hosszból csupán 83 km épült meg. Az erdélyi magyarok autópályája Európa legdrágább és legbotrányosabb beruházása lett.

🔴 Miközben évtizedek óta ígérik a vasúti infrastruktúra fejlesztését, mára már nem telik el úgy egy hét, hogy ne hallanánk újabb vasúti balesetekről, órákat késő vagy a nyílt pályán veszteglő szerelvényekről. Ugyanakkor látnunk kell a tudatos leépítés eredményét is: Romániában Hargita és Kovászna megyékben vannak az ország leglassabban közlekedő vasúti szerelvényei. Mi ez, ha nem a Székelyföld szándékos elsorvasztása?

🔴 Hiába hangoztatják, az áldatlan állapotokat teremtő medvekérdést továbbra sem oldották meg. A különböző jogi hercehurcák és bürokratikus eljárási módok miatt a lakosság továbbra sincs biztonságban, hiszen mindennaposak a medvetámadások.

🔴 Az illegális fakitermelés – minden sikerpropaganda ellenére – továbbra is zavartalanul folytatódik, ennek bizonyítékát pedig Székelyföld és Erdély lakói napról napra láthatják. A törvény továbbra sem védi az erdőtulajdonosokat, a sikerként elkönyvelt 57 ezer hektárnyi új erdő telepítése pedig nevetségesen alacsony szám Románia 6,607 millió hektáros erdőállományához képest.

A fizetett kormányzati sikerpropaganda ugyanakkor számos, az erdélyi magyarság szempontjából fontos kérdésről nem beszél:

❗️A tavalyi népszámlálás adatsorai alapján egyértelműen ki kell mondanunk: az erdélyi magyarság lélekszámvesztése drámai méretű. Az előző (2011-es) népszámláláshoz képest a mai Romániában élő magyarság száma 225 ezer fővel, alig egymilliónyira csökkent. A fogyás mértéke és aránya az elmúlt három évtizedben folyamatosan gyorsult, összességében pedig a rendszerváltás utáni első, 1992-es népszámláláshoz viszonyítva több mint 620 ezerrel csökkent a lélekszámunk.

A történelmi magyar egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatási folyamata leállt, sőt, több helyen megindult a visszaállamosítás.

❗Mára már fel sem merül, hogy az erdélyi magyar közösségnek jár (saját adólejeiből) a román állam által fenntartott, önálló, magyar felsőoktatási intézmény. A Bolyai Egyetem önállóságának visszaállítását a bukaresti magyar képviselet cinkos hallgatás mellett vette le közösségünk napirendjéről.

❗Oktatási jogaink nemhogy kiszélesedtek volna az elmúlt időszakban, de sorra éri támadás a már meglévő intézményrendszerünket is – gondoljunk csak a marosvásárhelyi katolikus líceumra vagy épp az orvosi- és gyógyszerészeti egyetemre.

❗Az elmúlt években az erdélyi magyarság semmilyen sikert nem könyvelhet el a nyelvi jogok bővítése, a magyar nyelv hivatalos használata terén, mi több, a közigazgatási törvénykönyvet megvizsgálva komoly visszalépésekről is beszélhetünk.

Az erdélyi magyarság közösségi- és emberi jogait nem tartják tiszteletben. Az önrendelkezéspárti megmozdulások résztvevőit megfélemlítik és hamis jogalapra hivatkozva megbüntetik. Ez a szabad véleménynyilvánítási- és gyülekezési jogaik durva megsértése!

❗Mára napi rendszerességűvé váltak az újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulások: a lelátókon uszító rigmusok hangzanak el, a bíróságok futószalagon szállítják a magyar feliratokat üldöző határozatokat, tiltják és akadályozzák közösségi jelképeink használatát, meggyalázzák hősi katonatemetőnket, fizikai atrocitás ér békésen megemlékező magyarokat, sőt, azt is megéltük, hogy Románia miniszterelnöke akasztással fenyegesse meg a székely zászlót kitűzőket, az államelnök pedig a magyar nyelvvel gúnyolódjon. Ennyit ér a kampányokban oly sokat emlegetett, közösségünknek kiharcolt „respekt”.

Románia kormánya és az ország parlamentje mindent megtesz azért, hogy ne kelljen eltörölniük a speciális nyugdíjak szégyenletes rendszerét. Ez a kiváltság a nyugalmazott bíróknak, ügyészeknek, rendőr- és katonatiszteknek, titkosszolgálati alkalmazottaknak, helyi választott vezetőknek, valamint a parlamenti képviselőknek jár. Jelenleg az ország legmagasabb összegű speciális nyugdíja több mint havi 50.000 lej.