A hatóságok szerint elévült a 2017-es székelyudvarhelyi Kaufland-ügy

Még 2017 szeptemberében jelentette be Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) akkori Hargita megyei elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelenlegi parlamenti képviselője és Ölvedi Zsolt, az EMNP korábbi székelyudvarhelyi elnöke, hogy ismeretlen elkövetők ellen tettek feljelentést, miután napvilágot látott az az interneten terjedő videó, melyben egy magát „Militianul”-nak nevező román férfi próbálja bizonyítani, hogy azért nem szolgálták ki miccsel a székelyudvarhelyi Kauflandnál található falatozónál, mert nem tudott magyarul. Az esetet követően az üzletlánc nyilatkozataiból kiderült: a provokátor nyitás előtt, többször is ellátogatva a helyszínre, próbált meg vásárolni. A videót látva egyértelmű volt, hogy uszító szándékkal készült a felvétel, ezért az EMNP politikusai gyűlöletkeltés miatt tettek feljelentést.

Az ügyben bárminemű fejleményre egész mostanáig várni kellett, amikor is a hatóságok jelezték: elévültnek tekintik az esetet, így annak semmilyen jogi következménye nem lesz.

Ennek kapcsán Zakariás Zoltán elmondta: senkit nem érhet váratlanul a hatóságok döntése, hiszen immár rendszerszintűvé vált az a gyakorlat, hogy az erdélyi magyarság sérelmére elkövetett bűncselekmények kivizsgálását késleltetik, sőt, akadályoztatják a román hatóságok, ha pedig mégis történik előrelépés, annak rendszerint közösségünk a kárvallottja. „Felsorolni is lehetetlen, hogy 2017 óta hány és hány magyarellenes provokációra kerülhetett sor Romániában. Támadás érte intézményeinket és közösségeinket, sőt, fizikai atrocitásokra is sor kerülhetett – gondoljunk csak az úzvölgyi temetőben történtekre, amikor zászlórudakkal és botokkal támadtak a békésen imádkozó magyar megemlékezőkre. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezek nem elszigetelt jelenségek. Romániában állampolitikává vált a magyarellenesség, s ezt mutatta 2018-ban – kiragadott példaként és a teljesség igénye nélkül említve – Mihai Tudose akkori miniszterelnök a székely zászlót kitűzőket akasztással fenyegető nyilatkozata vagy épp Klaus Iohannis megszólalása, amelyben a román államelnök a magyar nyelvvel gúnyolódott és közösségünk ellen uszított. Noha minden esetben megtettük a szükséges jogi lépéseket, ezek következmények nélkül maradtak. Ugyanakkor a Kaufland-ügyet sem csak magában kell szemlélnünk, hiszen azt követően az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság – a három magyar megyében – átfogó ellenőrzéseket indított, meghurcolva számos vállalkozót, akiknek felajánlottuk jogi segítségünket. Úgy látszik, bevett gyakorlattá vált az egymást követő csődös kormányzatok kudarcait magyarellenes provokációkkal elfedni, s félő, hogy ez a jövőben sem lesz másként. Nincs más lehetőség: újra és újra fellépünk az uszítókkal szemben, a nemzetközi fórumokat is rendszeresen tájékoztatjuk a magyarellenes eseményekről, s ami a legfontosabb, az önkormányzatok szintjén is azon dolgozunk, hogy erős, önvédelemre képes közösségeket teremtsünk. A bukaresti politizálás önmagában nem elegendő, azt ki kell egészíteni a önkormányzatokban és a helyi magyarság érdekében végzett, felkészült és jövőbe mutató munkával” – nyilatkozta Zakariás Zoltán.

Megosztás